Wat is jouw grootste of leukste les van afgelopen half jaar?

Ontzettend veel leuke vragen hebben afgelopen dagen mijn mailbox gepasseerd. Heerlijk! En zo inspirerend dat ik zelf ook een vraag wilde stellen aan een aantal van mijn vragenstellers. Dus stelde ik ze de vraag: “Wat was jouw grootste of leukste les van afgelopen half jaar?” Misschien een wat algemene vraag, of niet bijster origineel, maar wat een mooie antwoorden heb ik gekregen… Hier een eerste selectie. 

Voor mezelf kiezen

Dat was het antwoord van een vriendinnetje wat al een aantal lastige jaren achter de rug heeft. Heel lastig maar ze hebben haar wel sterker gemaakt. Veel sterker. En nog leuker! Hier haar antwoord:

“Voor mezelf kiezen. En voelen: waar ik blij of enthousiast van wordt. Eerst door veel rust te nemen, lichamelijk en geestelijk, alles zijn tijd gunnen, accepteren hoe het gaat: goed of slecht (vind ik nog vaak moeilijk), naar mijn lichaam luisteren (ook nog moeilijk), grenzen zelf bepalen en me daaraan houden, leuke dingen plannen met lieve vriendinnen 😉 ”

Ik begrijp nu hoe je dit doet, maar ik zou ook heel graag willen weten waarom? Waarom is dit zo’n belangrijke les voor je?

“Omdat ik, zoals ik was, niet ver kon. Het roer moest om, maar acceptatie om dit proces aan te pakken duurde even, en moest in kleine stappen, en met hulp en begeleiding. Zoals het ging was niet fout, maar kon beter/anders. Het is nog steeds work in progress. En wat er in 48 jaar aan gewoontes is ingesleten, is er niet binnen een half jaar uit.  😉 ”

Luisteren naar mijn onderbuikgevoel

Ook in mijn familie hebben ze fijne lessen geleerd. Lessen die er eigenlijk al in zitten, maar soms moet je even herinnert worden aan waar het ook alweer zit. En in haar geval was dat in haar onderbuik! 

“Ik neem er de tijd voor maar eigenlijk weet ik ‘m wel. Ik ga het zo voor je “op papier zetten”. Zo spannend is ie niet. Is een les van jou 😂

Mijn grootste en voorál ook fijnste les van het afgelopen half jaar is, of eigenlijk zijn, of is want alles hangt met elkaar samen, een les van jou; dat ik moet luisteren naar mijn onderbuikgevoel. Daar zit mijn antwoord. En daar zit ook meteen nog een les; niet zoveel luisteren/afhankelijk zijn van meningen en adviezen van anderen. Want in the end doe ik toch waar ik me het fijnst bij voel. Stiekem weet ik het zelf, mijn buikgevoel. Én het leven voorbij laten komen. Dit laatste blijft nog even een verbeterpunt.”

Hoe mooi toch! Enne, ik heb haar helemaal niets geleerd hoor. Heb haar alleen even laten luisteren. En dat deed ze!

Ik ben niet altijd leuk

Deze hakte er bij mij wel in. Zo prachtig omschreven. En zo eerlijk. Respect voor deze kanjer en haar confronterende les.

“Ik weet wat mijn grootste les is.
Mijn grootste les is dat ik ook niet zo’n leuk mens ben.
Iedereen is wel onzeker over zichzelf, maar in ons contact naar anderen zijn we toch snel geneigd om de ander de schuld te geven van hoe er met ons wordt omgegaan. In het afronden van mijn relatie ben ik zo boos geweest en heb ik mijn ex zo veel verweten over mij niet zien, niet horen.

Enkele maanden terug kwam daar het besef naast dat ik mijn ex ook niet heb gezien. Ook niet heb gehoord. Ik wist dat al jaren, in theorie, maar op een gegeven moment ben ik het echt gaan voelen; diep in mijn kern. Ik heb hem niet gezien. Ik was kritisch en oordelend. Ik had overal commentaar op en dacht altijd degene te moeten zijn die hem een spiegel voor hield. En ik was altijd boos op hem. Dag en nacht. Zonder dat hij dat wist. Toen ik besefte wat voor partner ik was, kon ik me voorstellen dat de ander geen relatie meer met mij wilde. Ik begreep dat mijn ex met dit mens geen relatie wilde hebben.

Wat mij hiervan het meest heeft verrast is dat ik mijn ex toen pas los kon laten. Het deed geen pijn meer dat we uit elkaar zijn. Ik voelde wel verdriet maar vooral ook enorm veel begrip. Niet alleen voor hem. Ook voor mezelf. Ik kon niet anders dan wat ik heb gedaan. Niemand kan anders. Door te voelen (en niet alleen theoretisch te weten) wat mijn aandeel in de relatiebreuk was, kon ik loslaten. Het deed minder pijn.

Gek hè”

Je leeft maar 1 keer

Soms is een kort antwoord alleszeggend…

“Dat je maar 1x leeft…en dat je nú leeft!

Hoe ik deze  les gekregen hebt?? Omdat ik met mijn eigen ogen gezien heb dat mijn man overleed..”

Minder is beter

Een man die wel alles wilde, heeft een mooi besef gekregen.

“Minder is beter

Minder fanatiek met sporten .

Minder op de voorgrond willen zijn .

Minder snoepen😉

Minder frustraties

Minder dubben/ malen

Enzovoorts… Minder is Meer: beter gezegd.

Door ervaring geleerd.”

Dank je wel voor jullie eerlijkheid. Wat een mooie manier om jullie beter te leren kennen. 

Een vraag aan jullie

Wat was jouw grootste les?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *