Waar word jij heel boos van?

Zwagerlief zou een vraag voor me bedenken, hier had hij wat moeite mee, want hij wilde het goed doen zei hij tegen me. Dus ik zei hem dat het niet gaat om een goede of interessante vraag maar als hij me wil leren kennen, wat zou hij dan van me willen weten?  Spontaan zei hij: “…dan wil ik weten waar jij nu eens boos van wordt. Je bent altijd zo rustig…” Nou hier zal manlief vast een andere mening over hebben, maar dat is een ander verhaal 😉 Dus. Waar word ik boos van.

Wat is boosheid

Waar komt boosheid  eigenlijk vandaan? Is het een soort onmacht? Volgens psycholoog Steven Pont is het een functioneel gevoel, want wie boos is, merkt dat er over zijn grenzen heen gegaan wordt – en krijgt dus het signaal: hier moet ik iets aan doen.. Dus zegt schrijfster Susan Smit op haar beurt: “Boosheid is een zuivere en normale emotie die gevoeld en geuit moet worden. Als je mijn driejarige zijn speelgoedauto afpakt, dan gaat hij gillen en stampvoeten. En terecht. Door je woede te accepteren, neem je jezelf serieus en komt er levenskracht vrij.”  Dus voelen en uiten. Toch?

Of kan het toch anders? Laatst kreeg ik een artikel toegestuurd van een vriendin, over hoe het Inuit volk (eskimo’s) hun kinderen leert met boosheid omgaan. Zij worden niet boos op kleine kinderen, verheffen zelfs niet hun stem. Ze gebruiken spel, speelsheid en het vertellen van verhalen om de kinderen te leren hoe ze anders met situaties om kunnen gaan. Waardoor het niet nodig is om boos te zijn. Dat klinkt ook mooi. Ik denk er nog even over na…

Zuslief lijkt me vrij goed te kennen

Maar, terug naar de vraag: waar word ik boos van… Easy, roept zus. Dat weet ík nog wel! Discriminatie daar wordt ze boos van. En onrecht!

Daar heeft ze een punt. Onrecht. Dat was ook het eerste wat in mij opkwam. En als je dan even gaat nadenken dan blijkt dat in vele vormen een boosheid in me op te roepen…

Boos wanneer kinderen niet genoeg te eten hebben.

Boos wanneer een oudere meneer niet langer bij zijn vrouw kan zijn doordat er allemaal rare regeltjes zijn in dit land.

Boos wanneer iemand echt liegt

Boos van het zinnetje: ze zijn ook allemaal hetzelfde…

Boos van dierenleed

Boos wanneer iemand gepest wordt

Boos van oorlog

Boos van onbegrip

Boos van respectloos gedrag naar ouders, ouderen… iedereen eigenlijk

Boos wanneer kinderen snauwen tegen hun ouders

Volgens oudste word ik boos wanneer iemand zonder reden strest 😉

Volgens manlief word ik veel te weinig boos. (Wist niet dat dat ook kon…)

O ja en twee dagen voor ik ongesteld ga worden, dan krijg je me al boos met een verkeerde blik, of telt dat niet? 😇

Rustig

De reden dat zwagerlief deze vraag aan me stelde was, dat hij vindt dat ik altijd zo rustig ben (of overkom). Dit hoor ik vaker. Maar in mij is het niet altijd rustig, geloof me. Niet dat ik dat verberg of niet wil laten zien, want de mensen die iets dichter bij me staan, weten dat ik best eens mijn stem verhef of een heftige discussie kan voeren. Echt boos of zelfs woedend worden.. daar is wel écht iets voor nodig bij mij. Mijn natuurlijke staat blijft vrij kalm. Misschien toch wat Inuit bloed in mij…

Een vraag aan jullie

Waar word jij ontzettend boos van?

4 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *