Knuffel jij genoeg?

Onlangs kreeg ik appje van een vriendin: “Het verdiepen in mijn human design staat voor 2020 op mijn lijstje. Dit jaar wil ik 3 andere dingen leren: schaken, goed en meer knuffelen en gezonder leven 😉

Schaken staat al lang op mijn lijstje. Dit jaar ervaren hoe fijn het is om een goede knuffel te krijgen. Maar dat het jammer is dat je je eerst kut of verdrietig moet voelen. Moet ook op goede momenten kunnen en fijn zijn. Gezonder leven zeg ik elk jaar 😂😂

Ik zag het 2 weken terug een collega spontaan doen bij een andere collega. Die zat er helemaal door heen. Ze zei kom eens…knuffel…deze is helemaal gratis en voor niks. Haar dag was weer goed. Hoe eenvoudig kan het zijn. Maar Shar, knuffelen we wel genoeg?”

Hoe leuk

Hier moest ik stiekem wel om een beetje om lachen. Knuffelen. We kunnen het absoluut aan deze dame overlaten om zo’n originele vraag te bedenken. 😄Knuffelen it is. Wat doet knuffelen eigenlijk met een mens, wat voor functie heeft het en wat voor effect? Tijd voor een kort onderzoekje.

Knuffelonderzoek

Knuffelen kan een aantal functies hebben, redenen waarom we elkaar zouden (willen) knuffelen, bijvoorbeeld:

  • troost
  • begroeting
  • begrip tonen
  • bescherming en geborgenheid
  • delen van emoties
  • aanmoediging

En wat is het effect van al dat geknuffel? Het blijkt wetenschappelijk bewezen dat het stress verlaagt, je cortisol levels gaan naar omlaag. Ook verminderd het angsten en kalmeert het. Je wordt er gezonder van omdat je immuunsysteem verbetert, je wordt er gelukkiger van (door het hormoon oxytocine wat vrijkomt, het knuffelhormoon) en je bloeddruk gaat omlaag door de aanraking. Best wel wat voordelen dus!

Wat ook bijzonder aan knuffelen is, is dat deze gevoelens niet alleen merkbaar zijn tijdens het knuffelen zelf. Maar je hebt er lange tijd daarna nog voordeel van. En dat hoop ik dan ook voor dit meisje, wat een hele hoop knuffels krijgt van haar 4 jarige klasgenootjes. (bron TLC Nederland)

Knuffelen zou vreugde en gezondheid van mensen verbeteren, wat dan dus ook een positief effect heeft op onze samenleving. Dus wat dat betreft zou ik zeggen: we kunnen niet genoeg knuffelen!

Intentie

Of ík genoeg knuffel, dat weet ik eigenlijk niet, daar ga ik de komende tijd eens op letten. En niet alleen op het feit of ik genoeg knuffel, maar ook hóe ik knuffel. En daar bedoel ik mee, met welke intentie ik knuffel. Ik denk dat we met een knuffel onze kracht kunnen delen met iemand anders, maar ook kunnen laten voelen hoeveel ze voor ons betekenen. Of net dat beetje steun, liefde of aandacht kunnen geven. Maar wat ik ook zal proberen, is aangeven wanneer ik een knuffel nodig heb. Want dat doen we volgens mij óók veel te weinig.

Mijn vraag aan jou

Knuffel jij genoeg? En durf jij om een knuffel te vragen?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *