Hoe ga jij met mensen om die totaal anders zijn dan jijzelf?

Deze vraag kreeg ik via de mail: “Ik houd van rustige lieve mensen. Toch ben ik zelf niet zo. Ik ben redelijk druk, snel afgeleid dus kom ik vaak over alsof ik niet geïnteresseerd ben in iemand. Dat is echter wel zo, maar ik ben dan alweer met iets anders bezig en wil niet afwachten wat die andere persoon te melden heeft. Kom ik echter iemand tegen die hetzelfde is als ik, dan kan ik daar niet mee omgaan. Ik zoek dus mensen op die naar mij luisteren i.p.v. dat ik eens aandachtig naar die ander luister. Ik wordt ook vaak moe van mezelf en heel vaak sla ik mezelf voor mijn kop omdat ik niet aardig ben, terwijl ik eigenlijk van binnen heel liefdevol ben. Een persoon met gebruiksaanwijzing dus…” Dus de vraag: “Hoe ga jij met mensen om die totaal anders zijn dan jijzelf?” 

Anders dan jijzelf

De grootste bevestiging die ik heb gekregen, toen ik me in Human Design ging verdiepen, was dat iedereen uniek is. En met uniek kun je ook zeggen; anders. Iedereen is anders. Iedereen heeft een andere kijk op de wereld, op gebeurtenissen, voelt anders, beleeft dingen anders, ervaart anders. Dus wanneer je met anderen omgaat, heb je, in mijn beleving, altijd te maken met personen die anders zijn dan jij.

Hoe dan

Dus hoe ga ik om met mensen die totaal anders zijn dan ik ben.

Beseffen dat niemand denkt zoals jij is het halve werk. Dat denk ik. Wanneer je beseft dat wat jij als “normaal” ervaart, niet (altijd) voor anderen geldt en hier ook naar handelt dan ben je al een heel eind. Maar dit is heel lastig. Want iedereen heeft een soort van normaal-norm. Hoe je daaraan bent gekomen is een ander verhaal.

Wat nu, als je die norm een beetje los kan laten. Dat je gewoon open staat voor hoe een ander is, hoe die ander denkt, en hoe die ander de wereld beleeft. En als je diegene niet snapt, of daar iets van vind, waarom geen vragen stellen? Gewoon vragen waarom die ander zo denkt, het probéren te begrijpen. En misschien hoeft dát zelfs niet, misschien ben jij al zo ver dat je gewoon kunt denken; Goh, hij of zij denkt zo, voelt zo, doet het zo. Prima. Ik respecteer dat. En ik doe het anders. Want, ook dat mag. Maar laten we in ieder geval lief zijn voor elkaar, respect hebben voor elkaar. Elkaar niet proberen te veranderen.

Leerdingetje

Ik streef er naar om mensen in hun waarde te laten. Dat is iets wat ik aan het leren ben. Ik wil het liefste dat mensen in mijn buurt zichzelf kunnen en durven zijn. En zij zijn anders dan ik, daar probeer ik van te leren. Want vroeger, oftewel een paar jaar terug, had ik regelmatig  het idee dat “iedereen” zo dacht als ik, of als wij (als in: iedereen). Ik kon het ook heel gek vinden als mensen dan niet dezelfde normen en waarden bleken te hebben. Nu weet ik dat het niet kan en ook niet klopt, hoe ik toen dacht. Schaam me er zelfs best wel voor.

Mensen denken niet hetzelfde. Communiceren niet hetzelfde. Ervaren dingen niet hetzelfde… Dus het is aan ons allen om elkaar zo goed mogelijk proberen te begrijpen. Door elkaar vragen te stellen. Zo eerlijk mogelijk naar elkaar te communiceren. Open staan voor elkaars mening, elkaars eigenaardigheden, elkaars normen en waarden.

Kennen

Ik ken deze leuke vrouw die deze vraag aan me stelde. En ze is een leuke vrouw. Met een gebruiksaanwijzing, zoals we die allemaal hebben. Haar energie is totaal anders dan mijn energie, zij is ook een totaal ander type dan ik. (Human Design gaat uit van 4 type mensen/energieën, die leg ik hier uit). En ze heeft gelijk: dat is niet altijd makkelijk. Maar zij is wie ze is en ze weet (steeds beter) hoe haar energie werkt, ze leert zichzelf steeds beter kennen. Die leuke vrouw, die ze is.

Mijn vraag aan jou

Hoe ga jij met mensen om die heel anders zijn dan jijzelf bent?

2 antwoorden
  1. Monique
    Monique zegt:

    Sharon, ik ben verbaasd te lezen dat jij zegt zelf er naar te streven om iedereen in zijn waarde te laten. Als iemand dat van nature doet, ben jij dat in mijn ogen. Daar heb ik juist zo’n bewondering voor. Liefs, van mij

    Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *