Heb jij een golf?

Ja ik heb een golf. En nee, ik rijd geen Volkswagen Golf. Ik rijd nog steeds mijn fijne Citroën met roze dak. 😉 Nou, mijn lijstje wordt nauwkeurig gelezen, want ik heb deze vraag nu 3 keer gehad: “Ik wist niet dat jij een golf hebt? Nieuwe auto?” Dan is het tijd voor antwoord. Toch?

Emotionele golf

Maar inderdaad heb ik een golf. Volgens mijn design (vanuit Human Design) heb ik een emotionele golf. Ik ben een emotioneel mens. Net als ongeveer 50% van de bevolking. De andere 50% is niet emotioneel. Dit betekent niet dat zij geen gevoel hebben, dat hebben ze absoluut wel. Maar de mensen die emotioneel gedefineerd zijn, waar ik er dus eentje van ben, die hebben te maken met een emotionele golf.

Wat is dat, een golf?

Wat houdt zo’n golf nu precies in?  De mensen met een emotionele golf ervaren hun emoties in een golfbeweging. Hun emoties gaan willekeurig op en weer neer. Van hoop en geluk naar pijn en zelfs depressie. Zonder reden. Het is een lichamelijk, mechanisch proces. Toen ik dit voor het eerst over mezelf hoorde, was dit zo herkenbaar. Het klopte dus dat ik me het ene moment blij voelde en dat dat een paar uur laten weer over kon zijn. Ook gaf het mij rust dat mijn emoties niet perse onderbouwd hoeven worden. Ik voel me gewoon zoals ik me voel, omdat het in mij nu eenmaal zo werkt. Het ligt niet altijd ergens aan. Dus ook niet aan iets wat een ander heeft gedaan of aan hun reacties.

Handig

Het was misschien wel fijn geweest wanneer ik dit ook had geweten toen ik een puber was. Zoals bij veel pubers ging mijn mood op en neer, en als ik mijn oude dagboeken moet geloven was het nogal heftig allemaal. Een voordeel voor mij was (en is) dat mijn emotionele golf vaak onbewust is, en dat ik er niet altijd “last” van heb. Maar ik kan me voorstellen dat wanneer je emotioneel gedefineerd bent (zoals dat heet wanneer je een emotionele golf hebt) en je je daar altijd bewust van bent, dat dit zeker als puber behoorlijk lastig is. Hoe fijn zou het zijn, wanneer je zou weten dat dit gewoon een lichamelijk iets is. Iets dat bij jou hoort. Dat er dus niets ernstigs aan de hand is wanneer je je zo down voelt. Lijkt me zo handig voor ze. Ik zou dan ook iedere puber een Human Design analyse gunnen. Fijn zo’n handleiding voor jezelf, over jezelf. 😉

Maar ook lastig

Een “fijne” bijkomstigheid van een emotionele definitie is dat je nooit, maar dan ook nooit, een beslissing in het moment mag nemen. Je zit namelijk altijd ergens op je golf, dan wel hoog (blij) dan wel laag (sip). Dus op het moment dat iemand je een vraag stelt, bijvoorbeeld: “Ga je mee naar Ibiza volgend weekend?” Wanneer je blij bent zul je enthousiast met ja reageren. Maar ben je een dag verder, dan blijkt misschien wel dat het helemaal niet zo’n goed plan is! Tja en draai je antwoord dan maar eens terug: gedoe! En om gedoe te voorkomen, geldt voor emotionele mensen: slaap er een nachtje over, wacht je golf af en wacht altijd tot je helderheid hebt. Tot je je rustig voelt over je te nemen beslissing. En beslis nooit en te nimmer in het moment. Al wil de hele wereld het liefste NU antwoord… Dat is dan jammer voor ze. Dus voordat iemand de vraag stelt: “waarom neem jij nooit gelijk een beslissing?” Nou, daarom dus! 😉

Een vraag aan jullie

Wie van jullie denkt ook emotioneel gedefineerd te zijn?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *